szelektív hulladékgyűjtés

Mitől keletkezik manapság ennyi szemét? Miért nem volt ez ekkora probléma például 100 évvel ezelőtt? Ki gyártja a szemetet? Mi is a szemét? És mi a különbség a szemét és a hulladék között?

Amíg az élelmiszereket nem kellett jelentős távolságokra szállítani, hosszú ideig tartóssá tenni, addig csomagolásként megtette olyan üveg, papír és egyéb anyagok, melyeket vagy újra lehetett hasznosítani, vagy könnyen bomló anyagként nem szennyezték a környezetet.
A városok megjelenése folyamán az élelmiszerek szállítása és tárolása elsődleges problémává vált. A városokban felhasznált élelmiszereket vidéken állították elő, néha nagyon messze a városoktól. Megjelent a csomagolás, mely sokszor olyan tartósra sikerült, hogy messze túlélte a tartalmát.
A másik szemétforrás a nehezen bomló anyagok felhasználása mindennapi eszközeinkhez. Rengeteg nehezen bomló műanyag, fém stb. eszközt használunk mindennapjainkban.
No és persze növekedett az emberiség is, nagyobb létszám pedig több szemetet jelent.

Nem minden szemét, amit mi már nem tudunk használni! Hiszen sok anyagot újra fel lehet használni. Ezeket a megkülönböztető "hulladék" szóval illetjük. Ha ezeket a hulladékokat szétválogatjuk (idegen szóval szelektáljuk), a maradék sokszor kevesebb mint ötödét teszi ki az eredeti szemétmennyiségnek.

Érdemes tehát válogatni, de talán még bölcsebb, ha vásárlás előtt egy kicsit gondolkodunk!

Végül néhány érdekes játék a szeméttel kapcsolatban a HuMuSz honlapján. (Ide kattints!)